Hoe blijf je veilig op internet?

veilig op je mobiel
Hoe blijf je veilig op internet?

Gepubliceerd: 9-2-2018

Laatste update: 23-11-2023

Ons dagelijks leven speelt zich steeds meer op internet af, maar net als in het ‘gewone’ leven brengt dit ook risico’s met zich mee. Hackers verzinnen nieuwe manieren om ons in de gaten te houden en onze informatie te stelen. Hoe bescherm je jezelf tegen phishing? Wat is een sterk wachtwoord? En is een openbaar wifi-netwerk wel veilig?

Is online leven gevaarlijker geworden?

We versturen steeds meer informatie online. Onze bankzaken, communicatie met de overheid, winkelmomenten en gesprekken met vrienden: we doen het allemaal via websites, sociale media en apps. Zelfs huishoudelijke apparaten verbinden we met het internet: van het licht en de wasmachine tot het slot op de voordeur. Los van het gemak en de voordelen, brengt dit ook meer risico’s met zich mee. Hackers hebben het gemunt op onze persoonlijke informatie en identiteit, en ze worden steeds slimmer in hun aanpak.

Hackers en cybercriminelen kunnen met gemak huishoudelijke apparaten overnemen die zijn verbonden aan het internet.

Gelukkig zijn er ook steeds sterkere vormen van beveiliging om onszelf te beschermen. Bij de belangrijkste communicatiekanalen worden gegevens bijvoorbeeld vaak versleuteld verzonden, zodat alleen de verzender en de beoogde ontvanger de inhoud kunnen zien. Dat gebeurt niet alleen bij contact met een bank of de overheid, maar bijvoorbeeld ook bij WhatsApp.

veilig internetten

Hoe blijven hackers uit mijn internetaccounts?

Het online leven bestaat grotendeels uit een stapel verschillende accounts met net zoveel wachtwoorden. Die wachtwoorden zijn de zwakste schakel. Hackers gebruiken ze om binnen te komen. Dat lukt omdat een simpel wachtwoord relatief snel te kraken is, of omdat er een database met wachtwoorden is gestolen.

Om verweer te bieden kan je sterke wachtwoorden gebruiken en voor elk account een ander wachtwoord gebruiken. Omdat het onmogelijk is om deze allemaal te onthouden, zijn wachtwoordmanagers bedacht. Zulke programma’s genereren unieke, veilige en lange wachtwoorden en vullen deze in bij het inloggen. Zo hoef je nog maar één hoofdwachtwoord te onthouden.

Hoe maak je een wachtwoord dat moeilijk te kraken is?

Toch blijven wachtwoorden, hoe sterk ook, het zwakste punt van elk internetaccount. Daarom is twee-factor-authenticatie onmisbaar. De identiteit van de gebruiker wordt dan bevestigd met een wachtwoord én op een tweede manier, bijvoorbeeld via een sms, vingerafdruk of een code. Deze extra sloten worden steeds beter. Inmiddels wordt twee-factor-authenticatie via sms bijvoorbeeld als onveilig gezien, omdat hackers deze berichtjes relatief makkelijk kunnen onderscheppen. Daarom gebruiken steeds meer online diensten apps om je identiteit te bevestigen.

Hoe herken je phishing?

Een van de meest effectieve manieren van cybercrime is phishing. Via een e-mail of ander bericht word je ertoe verleid om op een link te klikken. Deze link stuurt je naar een website, waar bijvoorbeeld wordt gevraagd om een wachtwoord of creditcardnummer in te vullen. Of er is bijvoorbeeld een bijlage aan de mail toegevoegd met een keylogger die na het downloaden alle aanslagen op je toetsenbord registreert, opslaat en verstuurt. Hackers willen zelfs weten hoe snel je typt of hoe groot je beeldscherm is.

Phishing

Phishing gebeurt tegenwoordig ook via sociale media. Hoe weet je of het om phishing gaat?
Steeds meer Nederlanders zijn slachtoffer van Whatsappfraude.

Phishingberichten kunnen zeer realistisch zijn. In de meeste klinkt urgentie door, zodat je in paniek raakt en niet je gezond verstand gebruikt. Bijvoorbeeld een ‘laatste herinnering’ van een bank: als je geen actie onderneemt, volgt volgens het bericht een blokkering van je betaalpas. Andere indicatoren dat er iets niet klopt zijn een twijfelachtig e-mailadres of taalfouten. Ook is het belangrijk om te controleren wat er achter een link zit, in plaats van er direct op te klikken (je doet tenslotte ’s nachts ook niet zomaar de deur voor iedereen open).

Via phishing kunnen hackers zelfs een heel netwerk platleggen, zoals de Universiteit Maastricht in 2019 overkwam. Phishing maakte de weg vrij voor een ransomware-aanval.

computercode

Hoe werkt WhatsApp-fraude?

Een veelvoorkomende oplichtingsmethode is WhatsApp-fraude. Je krijgt dan meestal een berichtje op WhatsApp (of via sms) van iemand die zich voordoet als een bekende, bijvoorbeeld een vriend of familielid. Vervolgens krijg je vaak de vraag of je geld over wil maken, bijvoorbeeld omdat iemand zogenaamd niet kan internetbankieren en snel iets moet betalen. 

Bekijk in de story hieronder hoe WhatsApp-fraude precies werkt en hoe je voorkomt dat jij slachtoffer wordt:

Is een openbaar wifi-netwerk veilig?

Verbinding maken met een eigen wifi-netwerk of mobiel internet is relatief veilig, maar met een openbaar wifi-netwerk is het risico groot. Het is namelijk niet altijd duidelijk wie er meekijkt. Als je op ‘https://’-websites blijft, zien meekijkers niets. De 's' staat voor 'secure' en geeft aan dat de uitwisseling van gegevens veilig gebeurt. Voorheen begonnen webadressen standaard met 'http://', maar tegenwoordig starten steeds meer websites met 'https://'. Toch bestaan er ook dan nog risico's. Wie helemaal ‘safe’ wil zitten, installeert daarom een vpn.

https verbinding

Vpn staat voor virtual private network en zorgt ervoor dat gegevens verzonden van een apparaat extra beveiligd worden en moeilijker naar dat apparaat herleid kunnen worden. Providers en hackers kunnen niet meekijken omdat al het internetverkeer wordt versleuteld. Het is overigens wel verstandig te betalen voor een vpn-abonnement. Gratis versies lenen je verbinding namelijk uit aan andere gebruikers, waarna hun mogelijk dubieuze internetgedrag naar jou teruggeleid kan worden.

Een bekende truc van kwaadwillenden is een wifi-netwerk nabootsen door op een publieke plek een wifi-hotspot te plaatsen, een Wi-Fi Pineapple. Hoe werkt zo'n Pineapple?

Gaat veiligheid ten koste van bruikbaarheid?

Er zijn veel middelen om hackers buiten de deur te houden en ons online leven te beschermen. Dat gaat deels ten koste van de bruikbaarheid. Internet via vpn geeft bijvoorbeeld vaak een iets langzamere downloadsnelheid dan ‘gewoon’ internet en het duurt iets langer voordat er verbinding is. Een wachtwoordmanager kost even moeite om in te stellen en twee-factor-authenticatie vertraagt elk inlogmoment.

Gelukkig wordt beveiligingstechnologie naast veiliger ook steeds makkelijker. Een bericht van een smartphone-app aantikken is bijvoorbeeld zowel makkelijker als veiliger dan het invoeren van een code via een sms-bericht. Ook vpn-clients en wachtwoordmanagers worden steeds gebruiksvriendelijker. Met een beetje moeite kunnen we onszelf gelukkig al goed beschermen.

vrouw werkt op haar laptop

In het kort

  • Een steeds groter deel van ons leven speelt zich online af, waardoor we steeds kwetsbaarder zijn voor aanvallen van internetcriminelen.

  • De wachtwoorden voor je internetaccounts zijn de zwakste schakel. Sterke wachtwoorden, verschillende wachtwoorden en twee-factor-authenticatie zorgen voor betere bescherming.

  • Via phishing kunnen hackers toegang krijgen tot jouw gegevens. Let op de bron, taalfouten in de tekst en de website waar je naartoe verwezen wordt om te zien of een bericht echt is.

  • Bij een openbaar wifinetwerk is het niet duidelijk wie er meekijkt, waardoor het risico op hackers groot is.

  • Beveiliging kan ten koste gaan van de bruikbaarheid, maar beveiligingstechnologie wordt gelukkig steeds gebruiksvriendelijker.

En je weet het!

Anderen het laten weten?

Ook interessant

om te weten